[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Het is niet enkel de verhaallijn die een boek maakt of kraakt. Nee, ook de personages zijn een niet te onderschatten element. En terwijl ze in je hoofd misschien net levensechte, interessante mensen van vlees en bloed zijn, kan het gebeuren dat ze op papier eerder vlak en clichématig overkomen. Wanneer dit het geval is, heeft het vaak als gevolg dat heel je verhaal vlak is; en gewoon niet interessant genoeg.

Je kan jezelf dagenlang voor het hoofd slaan om uit te zoeken waar het probleem ligt, maar eigenlijk begint alles bij het bouwen en leren kennen van je personages. Want hoe kan je ze in godsnaam levensecht op papier zetten wanneer je ze niet vanbinnen en vanbuiten kent?

Wat is MBTI?

Wat leuk om weten is, is dat MBTI gecreëerd werd door de schrijfster Katherine Cook Briggs, die zelf op zoek was naar een manier om haar personages beter te begrijpen.

MBTI staat simpelweg voor Myers Briggs Type Indicator. Ken je het? Het is eigenlijk niet meer of niet minder dan een persoonlijkheidstest, maar dan wel een verdraaid interessante en accurate test. Als resultaat krijg je een van de zestien verschillende persoonlijkheidstypes toegewezen en elk type bestaat uit een initiaalwoord van vier letters – gebaseerd op acht mogelijke keuzes.

Introvert (I) of Extrovert (E)

– Introvert: Deze persoon verkiest zich te focussen op zijn innerlijke wereld.

– Extrovert: De persoon verkiest zich te focussen op zijn uiterlijke wereld.

Sensor (S) of Intuitive (N)

– Sensor: Deze persoon verkiest zich te focussen op de basisinfo die hij opneemt.

– Intuitive: Deze persoon verkiest informatie te interpreteren en er een betekenis aan te koppelen.

Feeler (F) of Thinker (T)

– Feeler: Deze persoon neemt beslissingen op basis van mensen en omstandigheden.

– Thinker: Deze persoon neemt beslissingen op basis van logica.

Judger (J) of Perceiver (P)

– Judger: Deze persoon verkiest om beslissingen snel te nemen.

– Perceiver: Deze persoon verkiest zich open te stellen voor nieuwe informatie en opties.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column offset=”vc_col-md-5″ bb_tab_container=””][ld_freakin_image image=”7312″ color=”#bf6d33″][/vc_column][vc_column offset=”vc_col-md-offset-1 vc_col-md-6″ bb_tab_container=””][vc_empty_space height=”20px”][vc_column_text]

Mijn persoonlijkheidstype is ISFJ, ofwel de ‘Defender’. De test gaat natuurlijk veel verder dan deze vier letters. De woorden die eraan gekoppeld worden, vormen de basis van een veel complexere en uitgebreidere persoonlijkheidsomschrijving die je ongelofelijk veel leert over de gevoelens en acties van elk persoonlijkheidstype.

MBTI en je personages

Hoe kan dit helpen om je personages tot leven te brengen? Want je kan misschien denken dat zo’n test je personages in een hokje duwt waar ze niet meer uit kunnen… Je hoeft deze test natuurlijk niet rigoureus te volgen; bekijk het als een leidraad om de acties van je personages aan te spiegelen. Het kan je helpen om de relaties van je personages beter te definiëren, om uit te zoeken hoe ze hun doelen kunnen bereiken en hoe ze omgaan met teleurstellingen.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column offset=”vc_col-md-7″][vc_empty_space height=”20px”][vc_column_text]

Praktisch elk personage-gerelateerd probleem dat je tegenkomt tijdens het schrijven, kan je oplossen door gewoon te weten wat voor persoonlijkheid je personage heeft.

Gebruik de MBTI-resultaten

De officiële MBTI-test kan je niet gratis afleggen, daar moet je zo’n $ 50 voor neerleggen. Die investering is waarschijnlijk iets te groot om voor elk personage te maken. Gelukkig vind je op 16personalities.com vind je een erg accurate gratis versie. Deze duurt nog amper 12 minuten om te maken – volgens de website, volgens mijn ervaring duurt het nog minder lang! – en geeft je erg uitgebreide resultaten.

Naast de identificatie van het persoonlijkheidstype, geeft het inzichtelijke informatie over wat het betekent om een bepaald type te zijn. Zo kan je meer lezen over hoe een bepaald type zich gedraagt in een relatie, wat diens sterktes en zwaktes zijn, wat voor carrière hem best zou passen,…

De gemakkelijkste manier om de resultaten in je schrijfwerk te gebruiken, is om de test te doen voor elk POV-personage en voor belangrijke secundaire personages. Probeer zo goed mogelijk je eigen instincten opzij te duwen wanneer je deze test maakt en focus je op hoe je personage zou antwoorden.

Wat volgt is een volledige persoonlijkheidsomschrijving van je personages. Zorg ervoor dat je notities maakt van de belangrijkste kenmerken, zodat je steeds een referentie hebt tijdens het schrijven.

[/vc_column_text][/vc_column][vc_column offset=”vc_col-md-offset-1 vc_col-md-4″][ld_freakin_image image=”7309″][vc_column_text]Bron[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space height=”20px”][vc_column_text]

4 manieren om MBTI te gebruiken

1. Laat je personages trouw aan zichzelf zijn

Een van de meest ergerlijke dingen die je kan lezen in een boek, is wanneer een personage een keuze maakt die volledig afwijkt van wie hij is als persoon. De resultaten van de MBTI-test geeft je een referentiekader om de acties en gedachten van je personages te checken, waardoor zoiets je niet overkomt. Het biedt je een manier om het gedachteproces achter acties beter te begrijpen.

2. Geeft personages meer diepte

Er kruipt veel tijd in de creatie van een personage en er zijn dan ook veel dingen waaraan je moet denken wanneer je een geloofwaardig en interessant personage wilt neerschrijven. De MBTI-test helpt je hierbij door je een kader te bieden met alle belangrijke persoonlijkheidskenmerken van een bepaald type. Dit betekent dat het gemakkelijker is om een natuurlijk – en consequent – personage te creëren.

3. Creëer conflicten tussen personages

MBTI geeft je inzicht in de sterktes en zwaktes van elk type en leert je begrijpen welke ergernissen ze hebben. Met een beetje research is het gemakkelijk om uit te vogelen hoe verschillende personages met elkaar in conflict kunnen gaan. Hier gaat het conflict dan niet over wat de personages willen, maar over de verschillende manier waarop ze met bepaalde dingen omgaan of over hun verschillende manieren om doelen te bereiken.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column offset=”vc_col-md-7″ bb_tab_container=””][vc_empty_space height=”20px”][vc_column_text]

4. Het helpt met secundaire personages

Net zoals Beyoncé heb ook jij maar vierentwintig uur in een dag. Dit betekent dat je niet voor élk personage een uitgebreide karakteromschrijving kunt maken. Hierbij kan MBTI een grote hulp zijn. Zoals ik al eerder zei, duur het amper 12 minuten om zo’n test te maken. En ik denk dat je deze tijd wel ergens kunt vinden, zelfs al is het maar om het aan een secundair personage te besteden.

[/vc_column_text][/vc_column][vc_column offset=”vc_col-md-offset-1 vc_col-md-4″ bb_tab_container=””][vc_single_image image=”7313″ img_size=”full”][/vc_column][/vc_row]